Putsskolan.

Även om vi själva tycker att bilvård är lika simpelt som att koka vatten så förstår vi även att det kan upplevas överväldigande om man är lite ny i skorna. Av denna anledningen så har vi gjort en steg-för-steg beskrivning för hur du gör en riktigt bra biltvätt. Även om du har koll på allt inom bilvård så kan man alltid lära sig något nytt.

Sanningen är att hela processen blir mycket lättare med riktigt bra produkter. Häng med så kan vi tillsammans tacka adjö till automattvätten och tvättrepor en gång för alla!

Utsidan är viktig..

Innan Tvätt.

Innan ditt fordon skall bli ompysslat så är det viktigt att tänka på det runtomkring. Använd en tvätthall eller annan plats som på ett säkert och miljövänligt sätt kan ta hand om spillet. Tänk även på ha handskar på dig då vi arbetar med kemikalier. Även om många produkter doftar lika gott som godis så får de aldrig förtäras. Gemensamt för samtliga produkter är att de inte får torka in så undvik även att arbeta i direkt solljus eller på en varm lack.

Avfettning.

Första steget är att få bort så mycket smuts som möjligt utan att röra lacken, detta gör du genom att applicera avfettning, helst på torr lack. Den alkaliska avfettningen går även att använda som snow foam pre wash om du vill göra det, inte lika rengörande men desto mer spektakulärt!

Frågan du säkert ställer dig nu är när du skall använda vilken produkt? Svaret på detta är faktiskt väldigt enkelt. Man skall tänka att att “lika löser lika” vilket innebär att den alkaliska tar bort all organisk smuts, såsom salt, pollen, insekter, lera m.m. Tänk på att den är koncentrerad och behöver blandas ut med minst tio delar vatten. Låt det sitta och gotta sig på lacken i några minuter och spola sedan av.

Gemensamt med båda medlen är att undvika plast och gummidetaljer då dessa lätt torkar ur. Eftersom du sällan får asfaltsfläckar högt upp på bilen så räcker det att lägga på Pureest T3 upp till fönsterkanten. Tänk på att denna ej kan blandas ut men annars är det samma visa. Applicera, låt medlet jobba i någon minut och spola sedan av. Klart! 

Fälg & Flygrost.

Eftersom vi på nordliga breddgrader använder dubbdäck på vintern så får våra bilar ofta metallpartiklar i lacken. Oftast kan du känna av dessa utstickande korn i lacken även om bilen ser väldigt ren ut. Vad är problemet med det om man inte ser det kanske du tänker? 

Problemet uppstår när dessa partiklar etsar fast sig och börjar rosta, vilket kan leda till att lacken får permanenta skador och det vill vi undvika. Pureest W1 får metallpartiklarna att lossna från lacken och då blir medlet lila, så att du enkelt kan se var den har aktiverats. Detta medlet är även perfekt för fälgarna då bromsdamm brukar etsa sig fast här. Se och njut när fälgarna blir helt lila! 

Schamponera!

Nu kan vi äntligen börja arbeta direkt med lacken! 

Pureest S1 är vårt dryga si02-schampo som inte bara gör bilen riktigt ren och ger en väldigt fin glans utan man får även en grym vattenavrinning likt ett lackskydd eller vax. Detta gör att S1 är en helt unik produkt som gör två jobb i ett helt enkelt. För bästa effekt så rekommenderar vi att man har schampot direkt i tvätthandsken.

Om du däremot vill lägga på ett annat skydd efter schamponering så är Pureest S3 schampot för dig. Här har vi också en väldigt bra rengörande effekt, fin glans efteråt samt med fördelen av att det är PH-neutralt och skonsamt. Eftersom denna produkt inte efterlämnar någon hinna så får man ingen avrinningseffekt, men detta får du från lackskyddet som vi pratar om i ett nästa steg. S3 doftar dessutom väldigt gott!

Gemensamt för både S1 och S3 är att de är väldigt dryga och en flaska håller i väldigt många tvättar. När du ska schamponera så gör du det lättast med vår tvätthandske eftersom den är mer skonsam mot lacken än en vanlig traditionell tvättsvamp eftersom den har mindre friktion. Du kan även tvätta den efteråt och sedan använda flera gånger vilket är bra för både plånbok och miljö.

Sista touchen.

Voila! Nu är bilen ren och fin.

Men vi vill ju att bilen ska vara lika ren och fin länge, eller hur? 

Vi börjar med att torka av hela bilen och då behövs en stor duk som kan fånga upp stora mängder vatten.

Sedan är det dags att lägga på ett lackskydd som dels gör bilen lättare att tvätta och hålla ren men som även ger bilen en underbar glans och vattenavvisande effekt.  Min favorit är Pureest P2 eftersom den är så lätt att applicera och att du får ett starkt skydd som håller i upp till 6 månader. Du arbetar in medlet på en torr lack och torkar sedan bort med ren duk. Busenkelt! 

 

..Men det är insidan som räknas!

Nu när din fina bil glänser på utsidan så vill vi ju att insidan skall vara lika ompysslad, det är ju trots allt här som du spenderar all tid och du förtjänar att känna dig ombonad.

Grunden.

Första steget är att dammsuga golvet och diverse vråer. Sedan är det dags att använda Pureest A1, vår allrengöring som biter riktigt bra på smuts. Prova medlet först på en dold och liten yta innan du går loss, använd sedan medlet där du vet att materialet tål det, låt sitta i någon minut, använd en pensel för att lyfta all smuts skonsamt och torka sedan av med en mikrofiberduk. Klart!

Läder.

Det kan vara lite svårt att märka av att lädret i din bil är smutsigt. Du kanske till och med har valt svart läderklädsel för att det inte ska bli smutsigt snabbt? Dock så blir lädret lika smutsigt oavsett färg och det är viktigt att vårda bilens läder. Blankt och glansigt är lika med fett och smutsigt.

Jag brukar använda Pureest L1 eftersom det både rengör lädret och fungerar som en impregnering vilket gör att lädret kommer hålla mycket bättre övertid. Det doftar dessutom väldigt gott!

 

Slutspurten!

Nu är även insidan ordentligt rengjord, men nu kanske du lägger märke till att rutorna har immat igen, eller att din passagerare har som vana att stänga bildörren genom att sätta handen mot rutan? Du är inte ensam om denna problematik, och av den anledningen så har jag alltid en flaska Pureest G1 med mig i bilen. Detta medel fungerar även väldigt bra som fönsterputs hemma eftersom den inte lämnar några spår.

Nu har jag gått igenom de stegen som är viktiga för en ordentlig tvätt både interiört och exteriört.

Jag hoppas att du blir lika frälst i bilvård som vi är!

Klart!