Vilket avfettningsmedel är bäst?

Avfettningsmedel

Avfettningsmedel, vad ska man använda? Första steget är att få bort så mycket smuts som möjligt utan att röra lacken, detta gör du genom att applicera avfettning, helst på torr lack. Den alkaliska avfettningen går även att använda som snow foam pre wash om du vill göra det, inte lika rengörande men desto mer spektakulärt!

Vilket avfettningsmedel är bäst?

Det finns två typer av avfettningsmedel som många blandar ihop, kallavfettning & alkalisk avfettning. Skillnaden mellan dem är stor. Kallavfettning går inte att späda ut och löser allt som är oljebaserat (lika löser lika), exempelvis tjära, asfaltsfläckar, dieselspill på lacken eller limrester. Alkalisk avfettning tar resten kan man kort och gott säga, exempelvis all organisk smuts så som sot, pollen, flugor i fronten på ditt fordon, lera, salt på vintern, etc.

Varför kallavfettning?

Kallavfettning är en typ av asfaltborttagare. Asfaltborttagning är en del av djuprengöringsprocessen. Detta bör göras några gånger om året, helst på våren och hösten, varje biltvätt är onödigt. Vi rekommenderar att du gör detta efter noggrann förtvätt eller handtvättning. Dessa föroreningar kan skada ytan på bilar när de utsätts för direkt solljus eller värme. Tjära, lim etc. kommer inte av fordonet med vanliga rengöringsprodukter eller schampon men dessa produkter gör detta.

Varför alkalisk avfettning?

Alkalisk avfettning är vattenavfettning och fungerar på ett helt annat sätt än kallavfettningen. Alkalisk avfettning stöter bort insekter, flugor, blodfläckar, lera, mossa, damm och mer. Det är ett alkaliskt avfettningsmedel som gör ytan ren efter användning.

Frågan du säkert ställer dig nu är när du skall använda vilken produkt?

Svaret på detta är faktiskt väldigt enkelt. Man skall tänka att att “lika löser lika” vilket innebär att den alkaliska tar bort all organisk smuts, såsom salt, pollen, insekter, lera m.m. Tänk på att den är koncentrerad och behöver blandas ut med minst tio delar vatten. Låt det sitta och gotta sig på lacken i några minuter och spola sedan av.

Gemensamt med båda medlen är att undvika plast och gummidetaljer då dessa lätt torkar ur. Eftersom du sällan får asfaltsfläckar högt upp på bilen så räcker det att lägga på Pureest T3 upp till fönsterkanten. Tänk på att denna ej kan blandas ut men annars är det samma visa. Applicera, låt medlet jobba i någon minut och spola sedan av. Klart!

Se tvättguiden i videoformat här.

Varukorg
Rulla till toppen