När bröllopsbilen blev helt fläckig

Gammeljaggan skulle på bröllop

-Du Alex…
-Ja?
-Bilen blir helt flammig nu, det blir som fläckar över hela lacken.
-Va??
-??

Calle heter jag, och jag sköter de tekniska delarna bakom pure:est. Jag sysslar bland annat med hemsidan och ser till att olika system som till exempel affärsystem och logistiksystem pratar med varandra.

Detta hände för en tid sedan: Det var bara några dagar kvar till bröllopet, mitt eget bröllop. Blivande frun hade långt i förväg paxat att vi skulle åka i farsans gammelbil till och från vigseln, en Jaguar Mark V av 1950 års modell. Över 70 år gamla grejer utan nymodigheter som Carplay, autobroms, nackstöd eller säkerhetsbälten.

Två äldre skönheter, den ena från 1950 och den andra från 1135.

Bilen hade inte rullat på sex år (och inte rullat mer än 10 mil de senaste 15 åren) och behövde alltså en del kärlek för att komma i form för bröllopet.
Inför ett bröllop är det tusen saker som behöver ordnas och bilfixandet hade skjutits upp till ungefär näst sista sekund. Ny olja, nytt filter, ny bränslepump och det maskinella var klart, sen gällde det att göra bilen fin också, det borde ju gå rätt snabbt.

Alex hade lite tid över och svängde förbi för att hjälpa till. Först en ordentlig tvätt, den första på flera år då bilen stått och dammat längst in i ett förråd, sen tänkte vi polera för att slutligen lägga på ett flytande lackskydd.

Jag började med att lägga på ett vanligt avfettningsmedel på hela bilen, lät det verka i några minuter och spolade sedan av med högtryckstvätten – precis som jag gjort hundratals gånger tidigare på mängder av olika bilar.
I nästa steg tänkte jag lägga på S3-schampot som är lämpligt att använda innan polering eftersom det inte innehåller något vax, och är PH-neutralt för att fungera bra ihop med lackskydd.

Jag tittade närmare på bilen, blinkade ett par gånger och blev lite nervös – den mörkgröna lacken hade fått ljusa strimmor precis överallt, som om någon hade hällt en ljusgrön färgburk här och där över bilen.

-Du…Alex…

Fort som fan torkade vi av allt vatten för att få en överblick. Mycket riktigt, något mysko hade hänt med den över 70 år gamla lacken. Den hade reagerat på något, antingen avfettningsmedlet eller det väldigt kalkrika vattnet som fanns i kranen, något var det.
Jag har tvättat många bilar, nya och gamla, men visserligen aldrig något så här gammalt eller riktigt så här brittiskt.

-Var det någon sorts gammal cellulosalack? Ingen vet.
-Följde jag universalrådet att testa på en liten osynlig yta först? Nej, “för det var ju bråttom..” och man blir lätt mer nonchalant med åren.
-Blev det ännu mer bråttom nu? Japp!
-Behövde vi nu polera hela bilen grundligt istället för att höfta till det lite snabbt? Ja.
Så kan det gå.

Och så blev det, en helpolering från topp till tå av gammelbilen fick det bli. Lacken var ändå i hyfsat skick och vi behövde inte använda det mest grovkorniga polermedlet PX3, det räckte fint med finpolermedlet PX1 som har den minsta slipstyrkan.

Ett tips är att använda en oscillerande maskin om du är lite ovan vid polering, det minskar risken för att den polerade ytan blir för varm.
En oscillerande maskin har en trissa som roterar i en lite varierande bana jämfört med en roterande maskin där trissan alltid roterar i samma bana.

Pricken över i’et sattes med ett flytande lackskydd som sprayas på torra ytor för att sedan torkas av, en modern variant av äldre tiders hårdvax. Eftersom Jaguaren är från tiden innan plast har den gott om kromade metalldetaljer, och de blev blanka och fina igen med lite M1 metallpolermedel.

Vad är lärdomen av detta då? Det uppenbara är ju att inte fuska utan faktiskt följa det eviga rådet “Testa alltid på en liten osynlig yta först om du är osäker”! Det andra kanske är att inte skjuta på sånt här till sista sekund, men det blir ju mer spännande då..

Så tänk på det när du skall gifta dig nästa gång!

/Hälsningar Calle
(Och bilen gick förresten som en klocka på bröllopet = frun glad)

Varukorg
Rulla till toppen