Hur rengör man fälgar?

Har du smutsiga fälgar? Här kommer allt du behöver veta för att göra dem fina igen!

Fälgar får stå ut med mycket skit både bokstavligt och bildligt talat. De utsätts för skrap mot trottoarkanter, väldigt höga temperaturer från bromsarna (speciellt om man kör “aktivt”, som Alex gör ibland till jobbet) men framförallt bromsdamm!
 
Visste du att olika typer av smuts sätter sig på olika platser av bilen? Det visste inte jag heller i början! Man tycker ju att samma typ av smuts borde sitta på taket som på fälgen..
 

Vad är bromsdamm?

Fälgar har ofta något på sig som kallas bromsdamm. Varje gång du bromsar så slits lite material bort från både belägg och skivor. Dessa små metallpartiklar är varma och även statiska vilket gör att de vill fästa sig på närmaste yta. Denna ytan råkar vara din kära fälg. Övertid så etsar sig dessa fast i fälgen och du kommer tillslut att se att fälgarna får en brons-brun färg på grund av dammet.
 
Jag hör dig säga “men det är ju bara damm? Det går väl att blåsa av? Nix. Temperaturen i kornen gör att de etsar fast sig i fälgen och enbart ett medel som löser flygrost kommer att bita. Därför rekommenderar jag att använda Pureest W1 som är vår flygrostslösare, dess gelkonsistens gör att medlet sitter och gottar sig på fälgen bättre, den doftar även inte fullt lika horribelt som man är van vid från en flygrostlösare.
 
Om du inte gör rent fälgarna särskilt ofta så kan du behöva lite assistans i form av en fälgborste. Fördelen med vår goa borste är att skaftet är gjort av mikrofiber. Detta ger minimalt med repor och maximalt med rengöring.
 
Man kan göra vissa åtgärder för att slippa kriga med fälgarna mer än nödvändigt. Dels är det viktigt att göra rent fälgarna ofta, dels är det en bra idé att gå en runda med W1 vid varje tvätt. Man kan även lägga på ett skydd på fälgarna som gör att att dammet inte sätter sig lika hårt. Pureest W3 är vårt temperaturtåliga fälgskydd som är avsedd för att ge fälgarna en smuts & vattenavvisande egenskap. W3 boostar även glansen riktigt bra.
 
Nu har du lika bra koll på att hålla rent fälgarna som resten av bilen!

//John

Se tvättguiden i videoformat här.

Varukorg
Rulla till toppen